Välkommen till MTA Production

Postat den 1 april 2015

Rigmor Gustafsson adjungerad professor vid Musikhögskolan Ingesund

Under onsdagen fattades beslutet att inrätta en professur vid Musikhögskolan Ingesund. Wettergrensprofessuren, upprättad efter den stiftelse som finansierar posten, kommer de första två åren innehas av jazzsångerskan och alumnen Rigmor Gustafsson.

– För studenter och lärare på Musikhögskolan Ingesund betyder det här väldigt mycket, säger Carina Hauge-Rouass, prefekt för Institutionen för konstnärliga studier vid Karlstads universitet. Det som är extra roligt är ju att Rigmor är tidigare student och alumn här.

Rigmor Gustafsson har samarbetat med musikhögskolan flera gånger tidigare, framförallt med storbandet. Samarbetet kommer nu att utvidgas i och med den nya professuren, som hon tillträder i september i år.

– Det här innebär en kvalitetshöjning för både studenter och lärare, säger Carina Hauge-Rouass. Det kommer till exempel att handla om masterclasses och deltagande i olika projekt. Vi kommer att planera upplägget mer konkret tillsammans med Rigmor. Vi ser också fram emot att hon delar med sig av sina erfarenheter som professionell i en hårt konkurrensutsatt miljö. Hon är en kompetent och hårt arbetade person, som samtidigt är mycket ödmjuk i sin framtoning, så hon är en fantastisk förebild.

– Det är förstås otroligt roligt och jag är mycket förväntansfull. Det känns som om det ligger i linje med den positiva utveckling som Musikhögskolan Ingesund är mitt inne i. 

Rektor Åsa Bergenheim gläds åt satsningen.
– Det här känns roligt och ligger helt i linje med vår satsning på kultur. 

Föredöme som person och artist
Rigmor Gustafsson kommer att inneha professuren under de två första åren, som alltså finansieras av Wettergrenstiftelsen.

– Vi ser ett betydande värde i att studenter på Ingesund kan utbildas av en internationellt framgångsrik och skicklig sångerska som Rigmor Gustafsson, som också är ett starkt föredöme som person och artist, säger Lars Hammar, styrelseordförande i Wettergrenstiftelsen. Vi hoppas ju också, som en bieffekt av det här, att vi stödjer universitetet i dess ambition att få examensrätt i musikalisk gestaltning på konstnärlig grund.

Om Musikhögskolan Ingesund
Musikhögskolan Ingesund är en nordisk musikhögskola och en del av Karlstads universitet. Där utbildas musiklärare för högstadiet, gymnasiet och för musik- och kulturskolan. Musikhögskolan erbjuder också ett stort antal fristående kurser inom musik, musikproduktion och ljudsättning.

Om Wettergrenstiftelsen
Berit och Carl-Johan Wettergrens stiftelse bildades 1983 och har som ändamål att genom bidrag, i första hand, stödja utbildning, undervisning och forskning med anknytning till Värmland.  Sedan bildandet har stiftelsen beviljat drygt 50 miljoner kronor i bidrag till allmännyttiga ändamål.

» Läs mer

Postat den 27 mars 2015

Folkmusikbandet Majorstuen släpper sitt sjätte album Kvitre!

Fredag 10 april släpper Majorstuen sitt sjätte album «Kvitre». Den fågelinspirerade skivan har sin utgångspunkt i beställningsverket till Førdefestivalen 2013 och det är bandmedlemmarna själva som är kompositörer. Det är fågelsången och fåglarna i sig som har inspirerat Majorstuen att med sina fioler och stråkar gestalta fåglarna i form av färgstarka fågelkompositioner för att sedan sätta samman detta till hela verket; Kvitre.

» Läs mer

Postat den 19 mars 2015

Kritikerrosade nya trion Lyöstraini på succéturné genom Sverige

Nu är turnén med nya trion Lyöstraini igång och gensvaret har varit synnerligen positivt!

Bandet består av sångerskan och violinisten Lena Willemark, kotospelaren Karin Nakagawa och kontrabasisten Anders Jormin.

I lördags inleddes turnén med ett smakprov på den slutsålda Folk & Världsmusikgalan i Berwaldhallen i lördags. På samma gala fick Lena Willemark motta priset för bästa utgåva för ”Nordan suite” som hon skapat tillsammans med Ale Möller, Hans Ek och Västerås sinfonietta. 

LYÖSTRAINI är ett lysande exempel på hur starka tonkonstnärer med helt olika bakgrund kan mötas och skapa ny musik som blir till mycket mer än bara summan av dess uppenbara beståndsdelar. Och detta som en mycket medveten konstnärlig vision, trots stora geografiska avstånd. Gruppens idé har hela tiden varit att dela med sig och lära av varandras  olika specialkunskaper och låta det få sitt uttryck i LYÖSTRAINI; Lenas folkliga älvdalstradition, Karin Nakagawas klassiska japanska tradition och Anders improvisationsmusik. Under fascinerande arbetsdagar växte musiken fram ur det allra första mötets energier. Man improviserade tillsammans, undervisade och utmanade varandra i en krävande men varmt respektfull atmosfär. Många möjligheter och insikter såg dagens ljus när gruppen gav liv åt de första komponerade musikutkasten.

Så här skriver Dagens nyheter:  

”Musiken ger en stark fysisk förnimmelse av strängarna, rösten – den handgripliga kontakten med instrumentet. Samtidigt är låtarna den mest utsökta, konstnärliga process, där tre musiker från vitt skilda håll finner ett gemensamt poetiskt språk. Jättegammalt blir nytt och ibland närmast futuristiskt” /  4 av 5 Johannes Cornell

Så här skriver Upsala Nya Tidning:

”Röst, fiol, kontrabas och koto blandas till en både drömsk och jordnära mix. Willemark sjunger poem på älvdalska med sin uttrycksfulla röst och spelar folkmusikalisk fiol, Jormin ger mesta jazzkänslan på sin bas och Nakagawa lägger en ofta meditativ klang på sitt 25-strängade instrument. Superskön musik! / Björn G Stenberg

Turne:
19/3 Umeå, Folkets hus studion
20/3 Stockholm, Kulturhuset Hörsalen
21/3 Sigtuna, Sigtuna Stiftelsen
22/3 Halmstad, Kulturverket i Onsjö
23/3 Göteborg, Blå Huset
24/3 Malmö, Jazz i Malmö
26/3 Helsingborg, Dunkers Kulturhus

Presskontakt: Christina Glaeser 073-947 98 51 christina.glaeser@gmail.com

» Läs mer

Postat den 15 mars 2015

Årets vinnare!

Vi gratulerar Folk & världsmusikgalans pristagare igår!

Årets utgåva: 
Ale Möller 
Hans Ek 
Lena Willemark 
Västerås Sinfonietta 
"Nordan suite"

Årets traditionsbärare: 
Kjell Erik Eriksson (Hoven Droven)

Årets Artist: 
Livet Nord (New Tide Orquesta, Kaja)

Mer info:
www.folkgalan.se

Postat den 14 mars 2015

Folk & världsmusikgalan

MTA befinner sig ikväll på Folk & världsmusikgalan i Berwaldhallen Stockholm 
Kvällens Konfrencier är Nadin al Khalidi (Tarabband) 
Lena Willemark 
Karin Nakagwa 
Anders Jormin spelar Urbanus från nya skivan Lyöstraini
Miriam sida Aida spelar med sitt band 
Under kvällen delas det ut 7 st priser ut. 
Galan sänds live på P2