Postat den 22 mars 2010

En hyllning till Sofia Karlsson

En hyllning till Sofia Karlsson

I vanlig ordning fick Sofia Karlsson vår recensent Tommy Granlund att gå i spinn men nu dröjer det till nästa gång. Foto: Scanpix

I vanlig ordning fick Sofia Karlsson vår recensent Tommy Granlund att gå i spinn men nu dröjer det till nästa gång.Foto: Scanpix

MÖNSTERÅS 

Publicerad 100322 08:00.

Att Sofia Karlsson skulle spela i lilla Mönsterås förvånade många när nyheten först dök upp. På söndagskvällen var det dags och i vanlig ordning blev det en bedårande upplevelse. En konsert som känns djupt känslomässigt.

Att jag hyllat Sofia Karlsson åtskilliga gånger är säkert bekant för många som läser detta. Jag tvekar inte en sekund när jag påstår att Sofia Karlsson med band är det absolut bästa inom någon form av populärmusik som överhuvudtaget existerar i denna världen oavsett musikalisk genre.

Frågan är bara om en spelning med Sofia ska bli enastående bra eller om det blir än mer än så.

Den här gången
tar det några låtar innan det träffar riktigt högt och starkt känslomässigt. Men med den mindre kända Olles Förbund Med Makterna och därefter Milrök som femte och sjätte låt lyfter spelningen markant.

Då blommar det lyhörda bandet ut till fullo och det spelas med ett väldigt temperament såväl musikaliskt som känslomässigt, såväl vokalt som instrumentalt. Och det sprakar av liv om de spännande arrangemangen.

Som vanligt är Sofia Karlsson generös med att ge sin medmusiker utrymmeoch speciellt är det samspelet mellan Henrik Cederbloms gitarr och Lisa Rydbergs fiol som briljerar ideligen.

Artister som först
blir framgångsrika genom att tolka andras material brukar i de allra flesta fall ha svårt att profilera sig själva i ett längre perspektiv men Sofia Karlsson har med sin senaste skiva klivit fram som en väldigt bra låtskrivare och numera kan hon också förlita sig på ett antal egna kompositioner som är utsökt vispop med särart. Hon bjuder på en utmärkt egen låt på engelska Guardian Angel skriven till barnet i hennes mage. En stark låt vid första intrycket, livfullt arrangerad.

Om första delen
kändes aningen mindre och något blekare än en konsert med Sofia vanligtvis brukar göra så blev det en betydligt starkare andra akt.

Jag Har Drömt gjordes enastående vackert med försiktigt rytmackompanjemang.

Avslutningen av konserten når extra dimensioner. Till Min Syster sjunger Sofia helt acapella och avslutande Till Havs som hon ger sin helt egna prägel och lyfter fram orden på är som alltid en förtjusande upplevelse att höra.

Mönsterås-Blomstermåla Teaterförening
arrangerade spelningen i Parkskolans aula och kan glädja sig åt att det var i princip fullsatt, drygt 400 personer.

Och även om det tog en liten stund innan det nådde upp till sedvanlig högsta klass så blev det en konsert som visade alla sidor i Sofia Karlsson storhet som liveartist.

Hennes briljans som sångerska, rösten som ställs bedårande vackert mot de fantasifulla arrangemangen, hennes generositet mot musikerna.

Den skicklighet och öppenhet som formas av hela bandet gemensamt. Så skickligt och så känslosamt med en sällan hörd mångsidighet.

Sofia Karlsson
tar snart uppehåll från livespelandet i och med barnafödande. Det kommer att kännas tomt när det inte går att uppleva det här från en scen på alltför lång tid.

Östran, TOMMY GRANLUND

« Tllbaka