Postat den 17 februari 2017

Vemodigt utan att bli nattsvart

Martin Hederos solodebuterar med instrumental platta.

Martin Hederos trivs i det mindre formatet. Utanför TSOOL och Tonbruket har han haft framgångsrika duoprojekt med Mattias Hellberg och Nina Ramsby och samarbetar numera med Sofia Karlsson som även ger ut pianistens allra första soloalbum.

Något oväntat att elorgeln har lagts åt sidan, det är enbart akustiskt piano, salongsmusik som lägger sig mittemellan Jan Johansson och Keith Jarrett. Jag tänker på filmmusik också, och Slottskogen kunde vara ledmotiv till en melankolisk tv-serie. Bitvis anonymt, men stillheten lockar liksom när de folkmelodiska inslagen tar över. Musiken har stråk av vemod - utan att den är nattsvart.

Postat den 17 februari 2017

En fin våning med högt i tak

För oss som lyssnat på Keith Jarretts trippelalbum kan skivor med solopiano vara lätt traumatiserande.

Det undviker Martin Hederos genom att klocka in på dryga halvtimmen, med elva utsökta låtar, som det inte finns en chans i världen att du förlorar greppet om.

Han bjuder in oss till en fin våning med högt i tak, vi promenerar genom skogen ner till festplatsen där spelmansmusik fungerar så bra och vi går även in nere på källarklubben bara för att Martin vill fresta med den allra coolaste melodislingan.

Det är så akustiskt att Martin vid några tillfällen smäller igen pianolocket för att understryka att detta är en lek att ta på allvar.

–––

MARTIN HEDEROS

Piano Solos

(Sally Wiola/Playground)

Betyg: 4

http://www.vf.se/kultur-och-noje/en-fin-vaning-med-hogt-i-tak/

 

 

Postat den 15 februari 2017

Spirit Award

Ikväll mottar Ramy Essam Spirit Award på Folkalliance 2017 Han erhåller priset på plats under den årliga Folk Alliance galan på Westin Crown Center. Priset delas ut för att hedra och fira människor och organisationer som är aktivt involverade med sin kreativitet för att verka inom  samhällen där folk och världsmusik spelar stor roll för samhällsbildning och ledarskap.

Postat den 31 januari 2017

Linda Ström berör även på svenska

POP

Linda Ström
Med hjärtat på utsidan (Lovande projekt)
Betyg:
 

Linda Ström från Cookies n Beans ger sig ut på ny solokvist, då är det musikaliska avståndet ofta stort från den folk- och countrymusik som hon så framgångsrikt levererat tillsammans med Frida Öhrn och Charlotte Centervall.

Uppföljaren till sju år gamla Utan skyddsnät, utan Gud är en ny utflykt genom ett brett musikaliskt landskap där tyngdpunkten landar vid melankolisk pop på svenska. Det hörs att Staffan Hellstrand har agerat låtskrivarkompis på flera av spåren.

Linda har en av Sveriges mest unika och imponerande röster, en förmåga att beröra på så många sätt och gör det från första sekunden på Med hjärtat på utsidan. En röst som fortfarande är som klippt och skuren för att sjunga sorgsen country på engelska, är lika trovärdig även på svenska.

Bästa låt: Systrar under solen

Kristofer Holmberg / NWT

Postat den 31 januari 2017

Med hjärtat på utsidan av Linda Ström

En bitterljuv diskbänksrealistisk bilradiokänsla.

Den här skivan börjar verkligen bra. Staffan Hellstrand har alltid haft en förmåga att skriva starka låtar till och ihop med kvinnliga artister, och Linda Ström – tidigare medlem i Cookies n Beans, Sveriges svar på Dixie Chicks – har dessutom en både stark och rörande röst. Men sedan är det som om Ström och Hellstrand kommer av sig.

Det är inget fel på produktionen, däremot på låtarnas tempo. Svensk rock har ofta en tendens att hamna i något slags mellantempo där varken fartens energi eller långsamhetens sugande kraft får råda. Det lunkar på, och texterna börjar glida samman. Det blir lite för många farväl till tidigare relationer.

Det är synd, för när den här skivan funkar så har låtarna en subtil P4-kvalitet som jag ofta saknar nuförtiden, en bitterljuv diskbänksrealistisk bilradiokänsla.

Bästa spår: ”Så mycket kärlek här”

Po Tidholm / DN