Postat den 10 mars 2017

Lisas: Fiddle & accordion conversations

Det krävs självförtroende och rutin för att våga skala bort så mycket som Lisa Rydberg och Lisa Långbacka på sin första skiva tillsammans. Svensk spelmanstradition är förvisso inte bara en sak, men det är nästan alltid lite för gott om toner.

I de här låtarna – vissa egna och andra traditionella – har de två musikerna lyckats skapa ett slags undertryck, en undertext, i vilken de viktiga sakerna händer. Det man hör är ibland nästan skissartat. Men trots sin korta längd, och trots att själva låtarna ofta är ögonblickskorta, blir skivan som helhet episk och händelserik.

Lisa Rydberg är klassiskt skolad, fioltonen är gräddig och återhållen på samma gång. Lisa Långbackas dragspel är mjukt och skapar en fantastisk dynamik och värme. Samtalet dem emellan är väldigt osjälviskt och resultatet är inget annat än superfint.

Bästa spår: ”Sixth day I & II”

Po Tidholm / DN