Tarabband

Bandet släppte i fjol sitt andra kritikerrosade album ”Ashofak Baden” - Vi ses sen. Bandet blir alltmer välkända på den internationella världsmusikscenen – inte minst i arabvärlden.

Tarabbands musik och texter omfamnas av poeter i Gaza, klubbesökare i Beirut, prinsessor i Abu Dhabi, demonstrerande studenter i Tunisien och en ny kämpande generation i Irak. I Sverige och Europa lämnade bandet ett färgstarkt avtryck med sin ”tarab” – ett arabiskt uttryck för extas genom musik.

- Våra texter ger en röst åt människor och livsöden vi aldrig hör talas om och det minsta vi kan göra är att dela deras berättelser, säger Nadin Al Khalidi, som själv ydde kriget i Irak till Sverige år 2002. 

Bandet består av:
Nadin Al-khalidi 
– sång, saz, mandole 
Gabriel Hermansson – gitarr, mandole, kör
Romain Coutama – bas, kör
Filip Runesson – violin
och 2 slagverkare varje spelning 

Postat den 12 oktober 2017

SVT-Dokumentär
Länk till SVT Play & programmet.


En låt som är skriven 1940 reste genom tider, kontinenter, kulturer och mångas röster. 
77 år senare, lever låten fortfarande och får många att känna sig hemma. 


 


 
Postat den 24 december 2016

Julprat i P4 Malmöhus

Nadin från Tarabband och Tobias Allvin gästade Morgonprogrammet i P4 Malmöhus imorse. 
De Spelade musik och pratade julfirande i olika delar av världen.


 
https://www.facebook.com/nadin.al.9/posts/10154715205771101

Postat den 29 oktober 2014

Tarabband gjorde succé på Womex- MTA bokar bandet i hela världen!

Tarabband är nyss hemkomna från Womex i Santigo del Compostela Spanien, där bandet gjorde ett mycket uppskattat och välbesökt showcase.
Womex samlar arrangörer från hela världens hörn som under fyra intensiva dagar och nätter inspireras och nätverkar kring musik.
MTA Production representerar bandet sedan nyligen och bokar spelningar i hela världen.-2015 kommer bli ett hektiskt år, att döma från alla intressen som kom i  samband med showcaset så det känns verkligen roligt att få jobba med dessa ambitiösa och utåtriktade artister, säger Hilda Sandgren grundare på MTA Production.  

Nadin Al Khalidi har sina rötter i både Kairo och Bagdad. Hon flydde till Sverige från Irak 2002 och hamnade i Malmö där hon år 2008 startade Tarabband. Hennes texter tar oss med på hennes livsresa från hemlandet till livet i exil och pånyttfödelse. Hon ställer frågor om de gränser som ritas upp mellan länder och människor. Tarabbands repertoar hittar sin kärna i den arabiska musiken. Repertoaren består av bandets egna unika kompositioner och traditionella arabiska sånger. Här blandas sufism med pop och folkmusik så att tarab uppstår. Tarab är det arabiska begreppet för den extas som kan uppkomma i kommunikationen mellan musiker och publik.


Tarabband består av etablerade musiker från Sveriges folk- och världsmusikscener.
Bandet släppte sitt kritikerrosade debutalbum Ya Sidi år 2013.
Under 2014 arbetas det på en uppföljare som kommer släppas under 2015.


Nadin Al Khalidi: leadsång, saz, gitarr
Gabriel Hermansson: mandole, gitarr, oud, sång
Dan Svensson: slagverk, ney, sång
Filip Runesson: fiol
Romain Coutama: bas, sång
Ferhat Deniz Fors: slagverk, ney, sång

» Läs mer