Nordan

The Nordan Suite
Svit för orkester och folkmusiksolister
Ale Möller, Lena Willemark, Hans Ek
och
Västerås Sinfonietta

The Nordan Suite bygger på starka inspirationskällor i möte. Å ena sidan handlar det om den eggande fantasivärld som göms i de medeltida balladernas myter och historier. Och den musikaliska skatt av arkaiska och egenartade melodier som burit dessa historier från generation till generation genom århundranden. Å andra sidan handlar det om lust att möta symfoniorkesterns fascinerande klangvärld och rika musikaliska möjligheter.

Folkmusik i möte med den klassiska musiken är i sig inget nytt. Tvärtom har folkmusiken under de flesta epoker varit en självklar inspiration för den symfoniska musiken. Men varje tid har sitt sätt att tolka denna. Här utforskas vår egen tids version av detta möte. Nu kommer initiativet inifrån, från folkmusikernas egen krets.

Sångerskan och spelmannen LENA WILLEMARK och multi-instrumentalisten ALE MÖLLER är två unika profiler i svenskt musikliv. Med utgångspunkt i den svenska folkmusikens klanger gör de ständiga överbryggningar till andra musikaliska världar för att låta ny musik uppstå. Genom år av turnerande i många länder har de nått en stor publik för sin musik. CD´n Nordan, utgiven på ECM 1994, blev starten för en musikaliska resa som här går vidare.

Den nya CD´n The Nordan Suite bygger på ett samarbete med arrangören och dirigenten HANS EK, som tillsammans med Ale Möller komponerat musiken. Hans Ek har i sitt arbete på den skandinaviska musikscenen de senaste 25 åren gjort symfoniorkestern till en mötesplats för klassiskt, jazz, pop och folkmusik.