Nino Ramsby

Sveriges starkaste personlighet på scen. Med sin sköra men samtidigt starka röst, ensam på scen med en gitarr skapar Nino en intimitet, som ett hemligt förbund med lyssnaren. Musiken blandas med kortare och längre samtal där Nino lyfter hbtq-frågor, mänskliga rättigheter och öppet berättar om sin egen könskorrigering.

Nino Ramsby (ja) hette tidigare Nina) är numera en av Sveriges mest eftertraktade artister. Med osedvanlig närvaro och en aldrig sinande nyfikenhet har multiinstrumentalisten, låtskrivaren, sångaren och producenten ända från början förtjänstfullt kryssat mellan och tvärsöver genrerna.

I maj 2015 släpptes albumet ”Du kan och sov nu” som utgör en okonstlad inblick i en människas liv.. Albumet hyllades av en enad kritikerkår och utnämndes till en av årets bästa svenska utgivningar av Gaffa. Det är utlämnande, ärligt och starkt. Texter om trans-identitet, hat, mod, åtrå, Gud, tröst och förlåtelse framförs med Ninos karaktäristiska röst som i en och samma ton förmedlar glädje, kärlek, desperation och sorg. Under det senaste året har Nino varit med i både Nyhetsmorgon och Kobra. Nu senast bekantade han sig med konstnären Lars Lerin i SVTs ”Vänligen lars Lerin”, vilket resulterade i ett offentligt samtal på Kulturhuset i Stockholm som sålde slut på nolltid.

Vad han än gör så berör han. Tillsammans med Martin Hederos har Nino även släppt de kritikerrosade skivorna ”Visorna” (2004) och ”Jazzen” (2006) där han omarbetat material av hans föregångare inom såväl visa som jazz, från Cornelis Vreeswijk till Eva Dahlgren, till Nina Simone, Sade och Billie Holiday. Samarbetena och genrebyterna har avlöst Nino under hans nästan två decennier långa karriär. I arkivet finner vi hårt rockande Salt, den melankoliska poporkestern Grand Tone Music, elektronicabandet Baxter, samarbetet med Nashville-baserade Brent Hunter i ”The World” och nyskapande jazz med Nina Ramsby Ludvig Berghe Trio.

Sedan våren 2008 har Nino varit ut på vägarna och spelat i ett mer minimalistiskt format. Ensam med röst och gitarr framför han med oerhörd närvaro sina verk om sorg, förtryck, kamp, resning och förförandets konst. Nino för en politisk kamp, en kamp för friheten, en kamp för att alla ska ha rätten att accepteras precis som de är, en kamp för att alla ska få plats och ska ha samma rättigheter i det här samhället. Han påminner oss även om den kamp varje människa själv bör föra, kampen för sin egen inre frihet, den frihet som varje människa har ansvar att formulera inför sig själv.

Som scenuppenbarelse utstrålar Nino en säregen blandning av självförtroende och utlämnade sårbarhet. Publiken, oavsett om det är barn eller vuxna, avväpnas när känslan av distans mellan publik och artist försvinner och när humor, ilska, lättnad och sorg tillsammans skapar en musikalisk briljans. Mellansnackens slängiga, svängiga och inte sällan fnissiga vändningar avbryts av musikens tyngd och vemod i en berg och dalbana ingen borde missa. Varsågoda.... och tack! som han själv brukar avsluta trippen.

Kolla

Postat den 9 juni 2016

Inställda konserter

MTA måste tyvärr meddela att samtliga planerade konserter med artisten Nino Ramsby är inställda. Den könskorrigering han just nu genomgår är en omvälvande och krävande process, både fysiskt och psykiskt. I samråd med oss har Nino nu tagit beslutet att ställa in samtliga konserter i år. Vi som älskar livemusik tycker givetvis att detta är tråkigt men står till 100% bakom Nino i beslutet att prioritera sin hälsa.


Vi beklagar eventuella olägenheter detta kan orsaka, men hoppas att ni har förståelse för vårt beslut. Har du köpt biljett till någon av sommarens konserter ber vi dig ta kontakt med den aktuella konsertarrangören.  

Postat den 20 maj 2015

Nytt albumsläpp!

Nino Ramsby är aktuell med nya albumet "Du kan och sov nu" som släpptes 17 maj.
Dagen firades med en releasefest under Årstabron på Södermalm.
Det var många som trotsade vädret för att fira med rosatårta och bubbel. 


 


Lyssna på intervjun med Nino i P4 Extra här:


http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2151&artikel=6165467

Postat den 22 maj 2014

Nina Ramsby belönas av SKAP

Grattis Nina Ramsby! Igår tillkännagavs att Nina är en av mottagarna av årets SKAP-stipendier, Sven Paddocks minnesfond. Priset kommer delas ut under SKAP:s vårfest där Petra Marklund kommer vara värd. Årets hederspris går dessutom till en riktig legend inom svenskt musikliv, Jerry Williams med motiveringen: ”SKAP:s hederspris går till en levande legend, lika förankrad i den svenska folksjälen som Kalle Anka på julafton, Zlatan och midsommar. Han är en outtröttlig musikarbetare som i ett halvt decennium sprängt fram klimpar av guld ur rock ‘n’ rollens urberg.”

» Läs mer