Nike & Den röda Orkestern

Nike & Den röda Orkestern är En kraftfull rockorkester som med ett stabilt, dynamiskt och innerligt sväng skapar musik för människokärnan i oss alla. Med glittrande gitarrvävar och glammiga taggtrådsgitarrer berör musiken vid vårt innersta vilda och milda. Ett antal fantastiska och namnkunniga skönlitterära författare och poeter har fått i uppdrag att skriva sångtexter till N&RO. Det har blivit en samling starka texter om vår samtid, om de viktiga värdena, om människovarandet i Sverige idag, ur ett existensiellt politiskt perspektiv. Nike Markelius, tidigare trumslagerska i bl.a Tant Strul, är inititivtagare, producent och konstnärlig ledare, har tonsatt och sammanställt materialet till Röda Orkestern som spelat live tillsammans sen 2010.

N&RO är nu aktuella med sitt andra album ”VI ÄR ALLA” som släpps 27/8- 2014 på Playground Music.
Albumet är, liksom det första ”Det står skrivet”, inspelat i Benny Anderssons studio RMV i Stockholm.
Det kommer även en dokumentärfilm, ”Vild Blomning”, om Nike Markelius, som också under året släpper sin musikaliska självbiografi debutbok ”Trumslag hjärtslag”.
Bandet står mitt i händelsernas centrum.

N&RO:
Nike Markelius: sång o gitarr (Tant Strul, Usch, Smisk, NikeGurra)

Lotta Partapuoli: gitarr (Markoolio, Jenny & The Blue Beans)

Mia Kempff: bas (Chattanooga, Pugh, Strix Q, Yeah Bop Station, Jenny & The Blues Beans)

Johannes Nordell: trummor (Diamond Dogs, Flykten)

Textförfattare : Bruno K Öijer, Susanna Alakoski, Jenny Wrangborg, Göran Greider, Eva Fuchs, Inger Edelfeldt, Nike Markelius.

Kolla

Postat den 28 januari 2015

Videotoppens första plats

Nike & Röda Orkesterns video till låten Arvet går direkt in på videotoppens första plats!

Fortsätt gärna att rösta!


Låten Arvet har text av Bruno K Öijer och musik av Nike Markelius. Videon är skapad av Ailí Markelius som står för manus, foto och klippning. Nike gestaltar i videon Sorgen. I arbetet med videon har Ailí och Nike inspireratslite av Ingemar Begmans estetik i Det sjunde inseglet och blandat de med bilder från förorter. Inspelningsplatserna är Digerhuvud på västra Fårö och Stockholms södra förorter (Rågsved, Farsta, Kärrtorp, Högdalen).


Det är mina platser på jorden. På Fårö har jag vistats hela mitt vuxna liv och hämtat inspiration på somrarna och de södra förorterna är mina vardagsplatser, säger Nike Markelius. Brunos text handlar för mig om att känna både den personliga och den kollektiva sorgen, i en samtid full av maktmissbruk, egoism och girighet. Jag har komponerat och gestaltat musiken utifrån dynamiken och drivet i orden.


Postat den 26 september 2014

Nike & Den Röda Orkestern - ny video!

Låten Arvet har text av Bruno K Öijer och musik av Nike Markelius. Videon är skapad av Ailí Markelius som står för manus, foto och klippning. Nike gestaltar i videon Sorgen. I arbetet med videon har Ailí och Nike inspireratslite av Ingemar Begmans estetik i Det sjunde inseglet och blandat de med bilder från förorter. Inspelningsplatserna är Digerhuvud på västra Fårö och Stockholms södra förorter (Rågsved, Farsta, Kärrtorp, Högdalen).Det är mina platser på jorden. På Fårö har jag vistats hela mitt vuxna liv och hämtat inspiration på somrarna och de södra förorterna är mina vardagsplatser, säger Nike Markelius. Brunos text handlar för mig om att känna både den personliga och den kollektiva sorgen, i en samtid full av maktmissbruk, egoism och girighet. Jag har komponerat och gestaltat musiken utifrån dynamiken och drivet i orden.