LINA NYBERG möter VINDLA

Sångerskan och kompositören Lina Nyberg möter stråkkvartetten Vindla i ett nytt samarbete. Lina, som fick stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt för sin senaste skiva ”The Sirenades” med Norrbotten big band, släpper våren 2016 skivan ”Aerial”, denna gång med stråkkvartett i fokus. Skivan är del två i en trilogi.

Om ”The Sirenades” handlade om sirener och djupdykande i det undermedvetna förflyttar sej ”Aerial” till ett eteriskt fågelperspektiv. Musiken och klangerna för tankarna till Ravel och Debussy men naturligtvis också singer-songwriter traditionen inom jazzen i vilken Lina har sina musikaliska rötter. Medverkar gör också gitarristen David Stackenäs, sedan många år medmusiker till Lina. Med sin unika klangvärld ger han en extra dimension till denna nyskrivna musik.

Kort om Lina: LINA NYBERG föddes 1970 i Stockholm. Hon har under 25 års tid verkat som jazzsångerska och kompositör i Sverige med också turnerat mycket utomlands. Hon är en sann pionjär alltid gått sin egen väg och som inspirerat många musiker i de följande generationerna. Lina har gjort 16 skivor som solist/producent/arrangör från debuten med duoskivan Close med Esbjörn Svensson, till den senaste skivan ”The Sirenades” med storbandsmusik specialkomponerad av Lina för Norrbotten big band. Genom åren har hon turnerat i Japan, Kanada, USA, Vietnam, Frankrike, Tyskland, Brasilien. Hon har fått ett antal utmärkelser: Grammis för årets jazz 1995, Jazzkannan 2002, Årets Jazzmusiker, Sveriges Radio Jazzkatten 2011. Hon har mottagit Konstnärsnämndens 10 åriga arbetsstipendium. 2013 fick hon i uppdrag att skriva SR P2s nya musiksignatur för bl.a. Sveriges Radios symfoniorkester. Den senaste skivan ”The Sirenades” (2014) innehåller bl.a. beställningsverk för storband från Norrbottensmusiken och Stockholm Jazz festival. Det utnämndes av både Sydsvenskan, Göteborgs-Posten och Dagens Nyheter till årets jazzskiva 2014.

Kort om Vindla: Vindla är Caroline Kaprinska violin, Maria Bergström violin, Elina Nygren viola, Gerda Holmquist cello. Tvära kast mellan genrer har blivit något av Vindla String Quartets signum. Med stor öppen-och nyfikenhet tar sig Malmökvartetten an allt från klassiska stycken till pop-stråk och skapar en naturlig mix av gammalt och nytt. De har många hyllade samarbeten i bagaget - du har tidigare kunnat höra dem spela afrosamba med Miriam Aïda, troll-soul med Tingsek, glitterpop med Linnea Henriksson, modern folkmusik med nyckelharpisten Emilia Amper och känslosvallande romantik med konsertpianisten Benedicte Haid.

Kort om David: David Stackenäs har de senaste 15 åren etablerat sej som en av de mest egensinniga och personliga gitarristerna i Sverige. Han använder gitarrens hela klangspektrum om hans så spelar akustisk gitarr eller elektrisk. Han kombinerar känsligt tradition och experiment. Förutom i Lina Nybergs band så spelar hans också med: LabField, The New Songs, med flera.