Lena Willemark, Jonas Knutsson, Mats Öberg

\\\\\\\"Tonerna, fraserna är våra penseldrag. Dom bär våra tankar, känslor och vår eventuella visdom.\\\\\\\"

Efter att ha spelat under mycket lång tid tillsammans har dessa tre musiker satt avtryck i varandras röster. På varje möte de har stiger de in i sitt gemensamma musikaliska universum och upptäcker musiken på nytt.
Originalmusik av trions medlemmar och en del traditionellt material från Älvdalen är deras melodiska avstamp. Frihet, intuition, kommunikation bildar tillsammans med stor kraft, humor och sensibilitet den lyskraftiga musik som är gruppens signum. Albumet Alla drömmars sång släpptes i februari 2013 och har givit bandet en Grammisnominering i kategorin Årets Folkmusik/visa. 

 

Lena Willemark har kommit att bli en centralgestalt inom den svenska folkmusiken
och en banbrytande genreöverskridande sångerska. Från sin uppväxt i Älvdalen bär Willemark med sig en unik musikskatt som hon tillägnat sig från sin läromästare.

Jonas Knutsson, född i Umeå, är sopran-, alt-, baryton-, sopraninosaxofonist, kompositör och pedagog. Genom att ha arbetat med många framstående grupper, artister och projekt inom jazz, fusion och folkmusik har Knutsson fått mycket erfarenhet inom många genres.

Mats Öberg - Pianisten, multi-instrumentalisten och kompositören är kanske mest känd som halva Mats & Morgan, och han har spelat med alla från Frank Zappa till Carola. Detta musikaliska under började sin bana redan vid nio års ålder. Idag räknas han som en av landets främsta improvisationsmusiker.

 

På denna CD hör ni några av de musikanter jag spelat med allra längst. Hundratals och hundratals timmar på scen och replokal. Ändå hör jag dem här för första gången. Deras intensiva närvaro i musiken. Deras kraft och genuina vilja att beröra oss. – Ale Möller

Postat den 3 juli 2014

Lena Willemark fortsätter sommaren med spelningar runtom i Sverige

Förra veckan gjorde Lena Willemark succé med sitt uruppförande av Blåferdi på EBU festivalens i Rättvik på Wasa bio. Konserten som direksändes över EBU gav gensvar och nu planeras spelningar med Lena i bland annat Tjeckoslovakien , Tyskland och Island nästa sommar.


Under årets upplaga av EBUs Euradio Folkfestival framförde Lena Willemark för första gången verket Blå färden Blåferdi. Verket har komponerats av Lena, på kommission av Sveriges Radio, särskilt inför festivalen.


Dalarna tidningar skrev bland annat:
\"Hon sjunger på ett av Europas minsta språk – älvdalskan, men Lena Willemark är folksångerskan med de stora uttrycken, som nu kan nå radiolyssnare över hela kontinenten.\"
http://www.dt.se/noje/musik/lena-willemark-blaferdi
Länk till radioprogrammet
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/387082?programid=4427


I våras spelade Lena in \"The Listen Project\" en film på Island med Filmaren och producenten Garry Bassin som beräknas ha premier på BBC under 2015. Filmaren och producenten Garry Bassin åker världen runt med \\\"sitt crew\\\" och spelar in 30 min musik-film från varje plats.


Denna vecka är Lena Willemark återigen aktuell i Dalarna, inte alltför långt från Wasa Bio i Rättvik, med konsert i Boda Kyrka. Med sig på scen har hon dessutom Jonas Knutsson och Mats Öberg. Missa inte Lena willemark på följande spelställen i sommar:


4/7 kl 19:00 Boda Kyrka - Lena Willemark/Jonas Knutsson /Mats Öberg
6/7 kl 15:00 Umeå Sea Jazz - Willemark/Knutsson/Öberg
11/7 kl 20:00 Musik i Kullabygden - Willemark/Knutsson/Öberg
17/7 kl 19:00 Konsert i Skalholt, Island - Lena Willemark
31/7 kl 13:00 Dala-Floda Kyrka - Lena Willemark

» Läs mer

Postat den 14 mars 2013

Videoklipp från releasekonserten med Lena Willemark, Jonas Knutsson och Mats Öberg 12/3

Postat den 7 mars 2013

Alla drömmars sång

Betyg: 4
Tre musikanter i ordets finaste bemärkelse gör musik med rötterna i folkmusik, men med en massa utvikningar till andra genrer. Vissångerskan Lena Willemark från Älvdalen samt Umeåbördiga Jonas Knutsson och Mats Öberg.
Sorgliga folkvisor från Älvdalen kommenteras med bluesiga fills från ett munspel, jazzen gör inbrytningar med freeform och funk.
Traditionella låtar kompletteras med eget material och till och med en cover, Beatles-låten All my loving i en mycket speciell version. Den senare är väl ingen höjdare i mina öron, men mina öron mår mycket bra av resten.
Jan Westerlund / VK