Kaja

Fröet till Kaja såddes våren 2005 i gruppen Kultiration. Bakom scenen under alla Kultirationturnéerna växte så smått en klezmerrepertoar fram mellan Livet Nord, Daniel Wejdin och Camilla Åström. Efter en första bejublad konsert bestämde sig trion för att fortsätta arbeta tillsammans, med nya kompositioner influerade av östeuropeiska tongångar, under namnet Kaja.

Kaja har skapat sig en egen genre, en korsbefruktad, okonstlad och hänförande mix av olika musikaliska uttryck. Rötterna hämtar näring i Östeuropa, men växer vidare in i gränslandet mellan folk- och konstmusik. Klezmerskalor och balkansväng mixas med filmisk konstmusik, tango, svensk folkton, fransk vals och improvisation. Resultatet är en egenartad kammarfolkmusik med överraskande kompositioner och arrangemang. Kaja mutar in en egen självklar plats på
världsmusikkartan där levande tradition och invention samverkar.

Festivaler, konserthus, kulturhus, jazzklubbar, skolor, kyrkor och teaterscener runt om i Sverige och internationellt – överallt har Kaja älskats av publiken.

Hösten 2013 släpptes album nummer tre! ”Tre trappor upp” har liksom tidigare album rosats av kritikerna.

Vad som i hög grad bidrar till att göra Kajas gränshatande musik så tilltalande och smittande är också det formidabla samspelet mellan de tre musikerna, som närmast löjligt enkelt sätter fart och färg på de raffinerade, uttrycksfulla och kolossalt mustiga låtar som gör Tre trappor upp till ett alldeles underbart litet album.
Peter Bornemar, DIG JAZZ

Kolla