Glesbygdn

Hösten 2006 samlade sig fem vänner från Arvidsjaur i en replokal i den nya tillflyktsorten Umeå. Bandet som skulle få namnet Glesbygd’n lyfte här för första gången upp sina instrument och startade sin egna musikaliska revolution. Med rötterna långt ner i den norrländska myllan och en stor kärlek till roots-musikens allvar kanaliserade bandet sin egen kultur och dialekt genom en musik som numer brukar benämnas Norrländsk Vemodsreggae.

Glesbygd’ns tredje album och femte släpp, En hand som värjer kronans tyngd (release 17 maj 2013), var utan tvekan det mest musikaliskt genomarbetade och tidskrävande som bandet har skapat. Skivan samlade resultatet av många års hårt arbete och skaparglädje, av många turnéers samlade skratt och frustrationer. Bandet slog upp läger ute på en gård i Njallejaur i Arvidsjaur kommun med mygg, hjortron, och fiskarna i sjön som närmaste grannar. Under 3 veckor spenderade 8-mannafamiljen Glesbygd’n all vaken såväl som sovande tid tillsammans.

De 11 spåren på albumet visar ett Glesbygd’n som låter mer hoppfyllda och samtidigt argare och mer rabiata än någonsin. Det är personligt och naket in till ben och märg. Det är friare poetiskt och mer subtilt experimenterande än Glesbygd’n någonsin varit. Bäst-skivan helt enkelt. Om bandet får säga det själva. Och det får de.

Under sommaren 2016 återvänder Glesbygd'n efter en tids paus med ny energi och musik!