Freda

Kultbandet Freda´ har genom åren byggt en fantastisk låtskatt. Uno Svenningsson, Arne Johansson och Mats Johansson har bland annat gett oss ”I en annan del av världen”, ”Vindarna”, ”Det måste gå, och ”Allt man önska sig” , och låtarna finns färskt i minnet även efter en 20 år lång paus! När nu bandet har återförenats turnerar de med både gammalt och nytt material, och möter alltjämt en lika jublande publik.

På ett läger nånstans i Gnosjötrakten fick 7-årige Arne en stark hemlängtan och stod med några ledare och andra barn omkring sig och försökte förklara att allt bara var trist och han ville åka hem.

- Jag känner mig ensam och har ingen att leka med, sa Arne

- Du har ju mig, kom det från den då 8-årige Uno

De nyfunna vännerna sprang iväg för att spela fotboll med de övriga barnen och det var det första mötet mellan de två centralgestalterna i bandet Freda´.

För något år sen återförenades bandet vars embryo startade på det där lägret i Gnosjö. Att det skulle bli ett band och att det skulle bli just Freda´ kom sig då en namnlös kvartett vann en rockbandstävling på en, just det, fredag år 1983. Ryktet om bandet nådde redan tidigt utanför Småland och redan vid albumdebuten 1984, med “En människa”, hade man upptäckts av landets musikmedia. Men det tog till 1986 och singeln “Vindarna” innan bandet omfamnades av den breda pop-publiken. Låten låg länge överst på Sommartoppen före band som Eurythmics, Genesis och Roxette. ”Vindarna” etablerade Freda som ett av de största och mest populära banden i Sverige i modern tid.

Efter fem album och två grammisar bestämde sig bandet 1993 för att ta en paus, en paus som blev betydligt längre än planerat efter att Uno 1994 fått ett omedelbart sologenombrott med sin första egna platta. Nu har de sen ett par år dock återupptagit samarbetet och det har blivit ytterligare två album och en mängd efterlängtade konserter.

“För mig är den nyvunna kontakten och vänskapen fantastisk på många sätt, berättar Uno. Det har runnit mycket vatten under broarna och det finns så mycket att prata om hela tiden. Lika naturligt som det var med fotboll, innebandy och allt annat vi pysslade med hemma i Smålandsskogarna, lika självklart var det ju att sätta sig med våra gitarrer på kvällarna och få ihop några låtar.”

Kolla

Postat den 15 september 2015

Uno Svenningssons Freda´ till MTA

MTA Production är glada över att nu inleda bokningssamarbete med Freda´. Kultbandet har genom åren byggt en fantastisk låtskatt. Uno Svenningsson, Arne Johansson och Mats Johansson har bland annat gett oss ”I en annan del av världen”, ”Vindarna”, ”Det måste gå", och ”Allt man önska sig” , och låtarna finns färskt i minnet även efter en 20 år lång paus! 


En fredag 1983 vann ett namnlöst band från Gnosjö-trakten en rock-tävling och resten är historia. Ryktet om bandet nådde redan tidigt utanför Småland och redan vid albumdebuten 1984, med “En människa”, hade man upptäckts av landets musikmedia. 1986 fann Freda´ den freda pop-publiken med singeln “Vindarna. Låten låg länge överst på Sommartoppen före band som Eurythmics, Genesis och Roxette. ”Vindarna” etablerade Freda som ett av de största och mest populära banden i Sverige i modern tid.
 
Efter fem album och två grammisar bestämde sig bandet 1993 för att ta en paus, en paus som blev betydligt längre än planerat efter att Uno 1994 fått ett omedelbart sologenombrott med sin första egna platta. Nu har de sen ett par år dock återupptagit samarbetet och det har blivit ytterligare två album och en mängd efterlängtade konserter.