Emilia Amper

Emilia Amper är en av Sveriges absolut mest framgångsrika folkmusiker, med både svensk Grammis- och amerikansk Grammy-nominering, norska motsvarigheten Spellemannsprisen, det nordiska kompositörspriset NPU-priset, Årets Artist på Folk- och världsmusikgalan, världsmästartitel i nyckelharpa och Zornmärket i silver (riksspelman) i bagaget. Med djup kunskap om och kärlek till traditioner utforskar Emilia nyckelharpans möjligheter i musik som rör sig fritt över genregränserna. Hennes utstrålning, virtuositet och energi berör publik i både små och stora konsertsalar världen över.

Emilia Amper Band presenterar Emilia som solist, bandledare och kompositör i hennes musik för nyckelharpa, vokal, stråkensemble (allt från trio upp till full symfoniorkester) och slagverk. Hon spelar också med olika nordiska folk- och världsmusikgrupper som ODE, The Forbidden Orchestra och Frode Haltlis Grenseskogen. 

Hon har varit solist med klassiska orkestrar som Västerås Sinfonietta, TrondheimSolistene, Camerata Nordica och Trondheim Symfoniorkester, med schweiziska Flamencos en route och Ballett am Rhein i Düsseldorf, spelat med kurdiska, indiska, västafrikanska, persiska och arabiska musiker, som studiomusiker och med pop/rock och jazzmusiker. Hon är också en populär lärare i Sverige och utomlands, ger workshops i nyckelharpa och svensk folkmusik och undervisar på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. 

2015 tog Emilia tittarna med storm under SVTs nationaldagsfirande från Skansen där hon uppträdde med Arméns Musikkår, husbandet och Lilla Akademin. I Luciamorgon på SVT samma år var hon och Rickard Söderberg årets solister, och skapade den mest populära luciasändningen någonsin med över 1,5 miljoner tittare och en överväldigande positiv kritik.

I oktober 2016 släpptes Emilias andra soloalbum Lux, en uppföljare till succédebuten Trollfågeln. På Lux blommar Emilia ut som kompositör, ensembleledare och solist och vi får möta influenser från hela världen i musik för nyckelharpa, vokal, stråkensemble och slagverk.

Sagt om Emilia och Lux:

Strängarna på Emilia Ampers nyckelharpa skär som högspänningsledningar genom öppna, svenska landskap. - Jan Gradvall, DI Weekend

Det är lysande välgjort - Po Tidholm, Dagens Nyheter

Garanterat en av årets bästa folkmusikskivor - Kalle Tiderman, Lira

I have never experienced anyone, anytime, who could so transfix an audience - Robert von Bahr, grundare och ägare av BIS Records

It was everything I want in a gig. If only more orchestral performances were like that! I enjoyed it more than any I've ever been to - Andrew Cronshaw, fRoots

 

Postat den 11 december 2015

Luciamorgon

Årets luciamorgon i SVT kommer att sändas från Örgryte Nya Kyrka i Göteborg. Luciatågen kommer att bestå av Örgryte barn- och ungdomskör samt Hvitfeldtskas kammarkör och instrumentalister från Hvitfeldtskas musikgymnasium.


Nyckelharpisten och MTAs folkmusikstjärna Emilia Amper är programmets ena av luciamorgonens två huvudsolister. "Jag har gjort en egen låt om vad jul och lucia verkligen handlar om”, berättar hon. Operasångaren Rickard Söderberg från Malmö blir den andra solisten.


Det timslånga ”Luciamorgon” börjar sändas i SVT1 klockan 07 på söndagsmorgonen den 13 december och går sen i repris klockan 18.

» Läs mer

Postat den 23 maj 2014

Emilia Amper i exklusivt samarbete med tysk symfoniorkester


Hyllade artisten Emilia Amper fortsätter att överbrygga gapet mellan folkgenren och det klassiska. I helgen beger hon sig till Neubrandenburg i Tyskland för att framträda tillsammans med Neubrandenburger Philharmonie på \"Polarlicht\". Sedan tidigare har hon gjort flera samarbeten med internationellt erkända norska TrondheimSolistene och arbetssättet har givit mersmak. Konserten kommer äga rum i Die Konzertkirche, en konsertlokal känd för sin spännande arkitektur såväl som fantastiska akustik och hem för Neubrandenburger Philharmonie.


» Läs mer

Postat den 27 november 2013

SVT

Se Emilia från Gokväll i SVT