Edith Backlund

Med lysande recensioner från 2012 års album “Kill The Clowns” i ryggen släpper Edith Backlund nu en helt ny fristående singel och video. 

Den 25 januari sjöng hon i På Spårets kvartsfinal och gjorde succé! Efter det drog hon ut på vägarna som förband på Amanda Jenssens vårturné. 

Vissa låtar vill inte vänta. Vissa låtar kan inte stå still. Vissa låtar står ivrigt förväntansfulla i sina nya kläder och tindrar med ögonen. Trouble är en sådan låt. Trouble är skriven av Edith Backlund och Peter Kvint. Det är en rak och ärlig poplåt med skit under naglarna, hes och skramlig och vansinnigt beroendeframkallande. 

Låten släpptes som fristående singel den 21 januari 2013 tillsammans med en helt ny och hemmasnickrad video.

Edith har släppt tre fullängdsalbum tidigare varav det senaste Kill the Clowns släpptes i maj 2012 med övervägande bra recensioner, bl.a. Veckans Album i GAFFA

Corren skrev ”Musik blir inte bättre än så här” och Nöjesguidens Patrik Forshage jämförde henne med Soft Cell, Kate Bush och Adele i en hyllning där han menade att om det inte nappade på alla krokar så ”är det faktiskt skandal”. 

Du har tidigare hört Edith sjunga duett med Magnus Uggla i premiären av Allsång på Skansen 2012, hennes låtar har spelats i amerikanska TV-serien One Tree Hill och Neil Young har hyllat hennes låt Rosie på sin hemsida Living with war

Hösten 2012 såg du henne spela med Amanda Jenssen i bl.a. Skavlan, Jenny Strömstedt och Musikhjälpen

När Edith spelade på Peace & Love 2010 tyckte Uppsala Nya Tidning att hon var en av festivalens höjdpunkter:
 ”Några av de mest intressanta svenska akterna höll till på mindre scener. Edith Backlund (som berömts av Neil Young) har en klassiskt ren och stark röst som är själfull och med nonchalanta knycker på huvudet (...) utstrålar hon en skön 50-talskänsla.” 

Dala-Demokraten var inte sen att stämma in.
“(Hon) pendlar mellan vackert finstämt och lite mer fart. Hennes röst är inte av denna värld, och det må vara girigt, men jag vill faktiskt ha ännu lite mer.“

Tidigare releaser och samarbeten

2005 släppte Edith Backlund en EP: ”Waste Another Day” vars titellåt medverkade i TV-serien ”Livet enligt Rosa”. Andra spåret ”Catch Me When I Fall” medverkade på soundtracket till den svenska dramakomedin ”Som man bäddar” tillsammans med låtar av Tiger Lou, Hellacopters m.fl. ”Sunday Morning” plockades upp av den amerikanska klädkedjan JC Penneys och användes i reklam för kedjan i amerikansk TV och radio.

Debutalbumet ”Merely Daydreams” släpptes 2006. Singeln ”Burn Me and Blind Me” blev Ediths andra låt att medverka i TV-serien ”Livet enligt Rosa”. Hon åkte på en kort turné i Italien som avslutades med en hyllningsspelning till Townes Van Zandt i Figino Serenza. Neil Young lyfte fram Ediths låt ”Rosie” på sin hemsida ”Living with war” där hans fans röstade fram den till den tionde bästa låten av över 400 publicerade.

Andra albumet ”Death By Honey” släpptes 2008. Umeåbandet The Wannadies frontman Pär Wiksten producerade och singeln ”True Believer” spelades flitigt på P3. Låtarna ”Sincerely hope it’s you” och ”Suburban Bliss” medverkade i varsitt avsnitt av TV-serien ”One Tree Hill”. Edith spelade med Amanda Jenssen i Berlin, Wien och Zürich och lånade ut sin röst till Elin Ruth Sigvardssons och Tom Malmqvists album. Edith blev P3s okrönta drottning och spelade bl.a. på ”P3 Summer Sessions” lett av Daniel Adams-Ray och fick själv leda programmet ”Hallå P3”.

Singlar: ”Much to Cry About”, ”Burn Me and Blind Me”, ”How does it feel”, ”True Believer”, ”Amen” och ”Worry Sick”.

Kolla

Postat den 1 mars 2013

TURNÉ: Edith Backlund + Amanda Jenssen

ÄNTLIGEN! Under mars och april åker Edith Backlund ut på Sveriges vägar igen, något som absolut inte får missas. Som supportakt till Amanda Jenssen kommer hon besöka tio städer under turnén, mer information på Livenation.seFredag 1 mars
Cassels Konserthus, Grängesberg

Lördag 2 mars
Pustervik, Göteborg

Fredag 8 mars
Halmstads Teater, Halmstad

Fredag 15 mars
KB - Kulturbolaget, Malmö

Lördag 16 mars
Garden (Konsert & Kongress), Linköping

Fredag 22 mars
Berns, Stockholm

Lördag 23 mars
Konserthuset, Kristianstad

Fredag 5 april
Konserthuset, Vara

Fredag 12 april
Karlskrona Konsthall, Karlskrona

Lördag 13 april
The Tivoli, Helsingborg

Postat den 9 juli 2012

Svensktoppen: Uggla och Backlund tog sig in

Magnus Uggla och Edith Backlund tog sig in på Svensktoppens 9:e plats med låten "Tänker på dig"

Postat den 26 juni 2012

Allsång på Skansen

Edith sjunger med Magnus Uggla i kväll på premiären av

allsång på skansen.