Ebba Forsberg

Under hela sin karriär har Ebba Forsberg växlat mellan egna låtar och tolkningar av andras. På sitt nya album sätter hon ytterst personlig prägel på sånger av Tom Waits. Efter att hon tidigare försvenskat Bob Dylan och Leonard Cohen är det nu alltså Waits som fått samma ömsint omskakade behandling.

Även denna gång heter översättaren Mikael Wiehe, men denna gång, medger hon, krävdes det en gnutta mer av övertalning:

”Min första reaktion på förslaget Waits var att han har för många centrala sånger som en kvinna inte kan sjunga. Dessutom blir mängden misär i hans texter ibland nästan för mycket. Men jag bestämde mig för att göra låtarna utan att krångla till det och utan det raster som han placerar framför dem – ett raster av hans röst, av instrumenteringen – och då fungerade det utmärkt.”

Ebba Forsbergs relation till Tom Waits är som allra starkast kring de tidigare albumen, de från 1970-talet. Hon fortsätter: ”Jag gillar nästan alltid artisters äldre album mest, de första musikaliska uttrycken, när man letar efter sig själv.” Men ”Om jag lämnar dig – Ebba Forsberg sjunger Tom Waits” är ett tvärsnitt ur Waits hela katalog. Inte minst är Ebba fascinerad av hans 80-talsalbum, som ”Rain Dogs”, med omslagsfoto av svensken Anders Petersen.

”Bilden på omslaget lär visserligen vara tagen i Hamburg, men den ser ändå ut precis som det rum på en sylta någonstans Kalifornien som jag alltid tänker mig att Waits sitter i och sjunger alla sina texter”, fortsätter Ebba.

Avgörande för henne blev att albumet inte krånglades till. ”Vi har inte föreställt oss, inte adderat något för att ”det ska bli som hos Waits”. Låtarna, musikerna och sången har hela tiden varit i fokus. Om man tycker att Ebba Forsberg har en röst som är speciell i sin ”ospeciellhet” kommer man nog att tycka om det här albumet.”

”Time” är nästan anledningen till projektet. Jag har en väldigt speciell relation till den låten. För mig handlar den om döden, om dödsångest. Jag gillar framförallt de ”små” låtarna i hans katalog. Som ”Picture In A Frame” (”Foto i en ram”), den kan ses som en bagatell, men för mig säger den allt om Waits. Eller ”Soldier’s Things” (”En soldats liv”). Det är på ytan banala låtar, men med sådant starkt innehåll.”

Ebba Forsberg bodde som barn först på en liten ö i Västindien och sedan i afrikanska Botswana. Hennes mammas make hade FN-uppdrag som tog familjen dit. Först i 20-årsåldern blev hon stockholmare på heltid. Senare körade hon bakom artister som Peter Le Marc, Eldkvarn och Ulf Lundell, parallellt med att hon var medlem (sång och dragspel) i gruppen Traste Lindéns Kvintett.

Solodebuten ”Been There” från 1996 plockades under uppmärksammade former upp av Madonnas skivbolag Maverick, men efter ett kort men intensivt försök att nå ut i USA (”den sålde bara 100 000, det ansågs inte nog”) insåg Forsberg att hon behövde landa och att den bästa landningsbanan fanns i Nacka utanför Stockholm.

Med den basen har hon nu gjort fyra album med egna låtar, har haft perioder som skådespelare, gjort ett antal hyllade tolkningsalbum och har nyligen startat sin egen yogastudio hemma i Nacka.

Men nu blir det en paus i detta. Omedelbart efter det nya albumet följer en turné ihop med Wiehe och Plura Jonsson, med Wiehes tolkningar/översättningar som röd tråd i föreställningen ”American Songbook.”

Kolla

Postat den 29 september 2015

Ebba Forsberg på höstturné!

Under hela sin karriär har Ebba Forsberg växlat mellan egna låtar och tolkningar av andras. På sitt nya album sätter hon ytterst personlig prägel på sånger av Tom Waits. Efter att hon tidigare försvenskat Bob Dylan och Leonard Cohen är det nu alltså Waits som fått samma ömsint omskakade behandling.


Omedelbart efter det nya albumet följde en turné ihop med Wiehe och Plura Jonsson, med Wiehes tolkningar/översättningar som röd tråd i föreställningen ”American Songbook.”.


Nu är det dags för Ebba Forsberg med band att besöka några utvalda orter i Sverige.


17/10 Stenungsund, Kulturhuset Fregatten - biljett: http://bit.ly/1RdaiGu
23/10 Stockholm, Nalen - biljett: http://bit.ly/1Vo1vlx
12/11 Varberg, Varbergs teater - biljett: http://bit.ly/1FESKkW
13/11 Karlstad, Scalateatern - biljett: http://bit.ly/1Wv4UBl
14/11 Göteborg, Stora Teatern - biljett: http://bit.ly/1Vo1ldL