Dreamers' Circus

Dansk folkmusik genomgår för närvarande stora förändringar. Musiken ses mer och mer som samtida och livfull och drar till sig en stor, ny och yngre publik. Den akustiska trion Dreamers' Circus är inte så mycket en produkt av denna utveckling som en av de viktigaste krafterna bakom den.

Dreamers' Circus är en unik blandning av brådmogen talang, anmärkningsvärd teknisk skicklighet och djärv konstnärlig vision. De är fokuserade och avväpnande okomplicerade i sin beslutsamhet att ge ny nordisk musik till en bred internationell publik och genom släppet av deras andra album finns en möjlighet att uppnå det målet.

Ale Carr från Sverige spelar cittra, en slags tiosträngad mandolin. De två danskarna i bandet är Nikolaj Busk (piano och dragspel) och Rune Tonsgaard Sørensen (fiol). Tillsammans har de uppträtt över hela världen. De har vunnit alla de betydelsefulla priser och utmärkelser som Danmark tilldelar musiker och har mottagit ett brett erkännande och stor respekt från kritiker.

Ett band vars utgångspunkt är folkmusik, men där genre varken är en drivande eller begränsande kraft. Ett band som respekterar folkmusiktraditionen tillräckligt för att veta att det inte är en tvångströja. Ett band som förstår att folkmusik är stark nog att uthärda stormar och att det kan frodas av utmaningar och expandering.

Debutalbumet från Dreamers' Circus, A Little Symphony, som släpptes 2013 fick tre priser av Danish Music Awards Folk, inklusive "Årets album". Folkworld skrev: "Förmodligen en av de bästa albumen från Danmark på ett bra tag". I Sverige skrev en recensent från Värmlands Folkblad, "Folkmusik i världsklass", och i Danmark fick de fem stjärnor från den respekterade GAFFA. I april 2015 lanseras deras mycket efterlängtade uppföljningsalbum som bandet har döpt till Second Movement.

Second Movement förmedlar en känsla av skönhet och fullständighet men plöjer man igenom den kan man urskilja en råhet som speglar bandets ursprung i deras gemensamma kärlek till folkmusik. Öppningsspåret är en flört med deras traditionella rötter men du inser snart att Dreamers' Circus inte blickar bakåt, utan in i framtiden. Damm och drömmar virvlar in och ut ur varandra och det är inte svårt att förstå varför danska artister som Søren Huss, Shaka Loveless och Kristian Leth drar sig till Dreamers' Circus. Det är på grund av deras sound. Ett unikt sound som är både modernt och något urgammalt på samma gång, ett musikaliskt universum som allt fler artister i Norden och bortom söker efter.

Tillåt dig att drömma