Bengan Janson

Dragspelsvirtuosen och spelmannen Bengan Janson behärskar många olika musikstilar och medverkar i alla möjliga olika musikaliska sammanhang. Bengan började spela dragspel redan som åttaåring. 1995 utsågs han av Sveriges dragspelares riksförbund till "Årets dragspelare". Han var länge en av medlemmarna i Östen med Resten, har samarbetat i många år med den legendariske spelmannen Björn Ståbi och bildar tillsammans med Kalle Moreaus duon Kalle & Bengan. För den breda publiken är han bl.a. känd som en av körledarna i Körslaget 2012.

Bengan Janson föddes i Stockholm, växte upp i Hälsingland, tog en omväg via Gotland och är idag hemmahörande i Hjortnäs utanför Leksand. Som tioåring spelade han med basisten Sture Nordin och den legendariske trummisen från Count Basie-bandet, Sonny Paine.

- När familjen flyttade till Järvsö fick jag ganska snart kontakt med den fantastiske jazzpianisten Gösta Svensson och brorsan Tore och jag hade en trio ihop med honom. Säg den by eller lilla samhälle i Hälsingland med omnejd där vi inte varit och spelat dansmusik.

Sedan följde några viktiga möten; först träffade Bengan Björn Ståbi i Skinnskatteberg på Körstämman 1989 och de började spela med Allan Edwall och gjorde en cd ihop. Sen mötte han Östen, Jens och Nisse och de började jobba ihop under namnet Östen med Resten och gjorde otaliga tv-program under åren 1994-2000.
Bengan har spelat revy men Ulla Skoog och Tomas von Brömsen, spelat in en julplatta med sopranen Ann-Sofi von Otter och sedan turnerat med henne i både Europa- och USA-turnéer. Han har samarbetat med Marie Fredriksson, Putte Wickman, Jan Lundgren, Janne Åström, Totta Näslund, Sven-Bertil Taube, Claes Janson, Loa Falkman, Jill Jonsson, Kristina Lugn m.fl. - det är en salig röra av olika och brokiga konstellationer!

- De flesta av mina möten med musikanter, musiker, artister och författare har resulterat i akter som fortfarande känns aktuella och inspirerande. Det har blivit och är min största drivkraft, att få musicera med andra.

Bengan är 2015 och 2016 "Artist in Residence" på Vara Konserthus och kommer där att få sin egen HÖRNA. En musikalisk experimenthörna där han kan bjuda in såväl gamla som nya kollegor: En ”Bengans Hörna” där en Björn Skifs eller en Lisa Nilsson kan dyka upp eller en lagom kort och rund programledare från Dalarna.

Kolla