Baskery

Baskery har inte synts alltför ofta på hemmamarknaden Sverige sedan starten 2008, men raden av spelningar, turnéer och meriter visar på ett band som genom att hålla på sin originalitet och sitt okonstlade artisteri, har skapat sig ett rykte som ett liveband i absolut världklass. 

De tre systrarna, födda i Stockholm men numera utspridda över Europa, har hunnit spela in fyra skivor, de två första under namnet Slaptones, med deras pappa på trummor, sång och munspel, turnerat världen över, bl a som förband till rockabillygurun Brian Setzer och dalapojkarna i Mando Diao, nobbat skivkontrakt i USA, spelat in körsång och turnerat med Anna Ternheim, varit med i ”På Spåret”, åkt samma turnébuss som KISS, hängt backstage med Kings of Leon, spelat på Sveriges stolthet, Peace and Love liksom på världens största festival, Glastonbury (2009).

Bandet är Greta, Stella och Sunniva Bondesson. Ståndpelarna i musiken är bluesen enkla budskap, soulens självutlämnande sångstil, popens lekfullhet, countryns puttrande sväng, punkens orädsla och rockens primitiva driv. Instrumenten är få, men väl valda. En enkel, rootsig uppsättning fottrummor som Greta spelar samtidigt som hon slidar eller finger-pickar en gitarrbanjo. Det händer att en elgitarr får byta av banjon. Stella levererar både botten och rytm med hjälp av en rockbilly-riggad kontrabas. Sunniva byter mellan akustisk- och elgitarr och på skiva har hon bidragit med cello. Alla sjunger, allt som oftast tre-stämmigt, men leadsången växlas systrarna emellan, så det finns ingen given frontperson.

Musikstilen är svårbestämd då inspirationen hämtas från lite varstans, men hela soundet bygger på balansen mellan rått och vackert. Lika mycket som det måste finnas ovårdade riff och buller måste det ges plats för avskalade låtar där text och harmonier bygger stämningen. De hör få band till att kunna hantera vitt skilda stilar, men den här trion kastar sig mellan uttrycken, men äventyrar aldrig sin originalitet.

Baskery emotsäger sig genrebenämningar eftersom de ofta är missvisande och använder då hellre egna utryck som mud-country, killbilly, eller banjopunk och nordicana.

Under senare delen av  2012 har turnerandet fått ge tid åt inspelning av en ny skiva, bandets tredje, som kommer att släppas våren 2013. Sessionen hölls i Berlin, under ledning av producenten Matt Wignall (Coldwar Kids, The Fling m.f.), i en klassisk studiomiljö med mycket rum och atmosfär. En stor kontrast till senaste skivan ”New Friends (2009) som är oproducerad och delvis inspelad på hotellrum under pågående turné. Ett par gäster kommer att ta plats, bl a Ike Keys (Mars Volta & Jack White) på klaviatur och Stephen Hodges (Tom Waits) på percussion. Under 2013 väntar också flera turnéer,   bl a runtom i Europa och i Nordamerika.

Postat den 4 mars 2015

Baskery öppnar för Robbie Williams

Svenska Baskery är förband till Robbie Williams när den engelske sångaren gör en fyra veckor lång Europaturné från 25/3. Wiliams gästar även syskontrion i en låt.


Det var efter en konsert i London som Baskery fick förfrågan att öppna för Robbie WilliamsGuy Chambers (kompositör och kapellmästare i Robbie Williams band) fick upp ögonen för Baskery via bandets förlag och dök sedan upp på svenskornas spelning på The Islington i höstas. Han delade direkt Baskerys musik och videoklipp med Robbie Williams och bara dagar efter konserten kom erbjudandet om en förbandsturné i Europa.


Baskery kommer att spela både som förband och i Robbie Williams show då han själv önskat få framföra en av sina låtar tillsammans med dem.


Let Me Entertain You Tour inleds i Madrid den 25 mars och sträcker sig över fyra veckor. Direkt efter turnén återvänder Baskery till Los Angeles för att färdigställa sin nya skiva som planeras att släppas i höst på Warner Bros.


Lars Nylin - musikindustrin.se