Apolonia

Med blås, fioler, banjo, elgitarrer, dragspel, trummor, kontrabas och sång bjuder Apolonia en sorts röjig balkan som flörtar med reggae och ska, smäktande valser och latinorytmer! Det är inte bara instrumenten som tar plats i Apolonia utan även de svenska texterna som rör ämnen som rasism, genus, utanförskap, eufori och kärlek. Därmed skapar bandet en ny genre som de kallar för balkanprogg.

Apolonia har sedan starten 2009 avverkat flera hundra spelningar - från hemtrakterna i söder till Luleå i norr. Klubbar, folkparker, festivaler, stadsfester och konserthus har fått ta del av Apolonias energiska liveakt. Liveforumet är Apolonias främsta kall och passion – en chans till att träffas ansikte mot ansikte på ett pulserande dansgolv!

Media om Apolonia:
Deras låtar är en blandning av mörk cabaré, balkan, sjömansvals och en handfull andra diffusa genrer. Man kan jämföra Apolonias musik med band som Hoffmaestro och The Cat Empire. Dock kommer inget av dessa band ens i närheten av Apolonias scenintensitet. Den är, helt klart, en klass för sig.

(Norrbottenkuriren)

Apolonia har skapat en osannolik brygd av balkansväng i baktakt, tangoinfluenser, reggaestänk och countrybanjo, liksom drag av svensk folkvisetradition och gammalt skillingtryck... Man har ingen anledning att tvivla på ryktet om Apolonia som en konsertupplevelse utöver det vanliga.

(Uppsala nya tidning, betyg: 4/5)

Apolonia ger musikteatern ”Resan till Apolonien”
En familjeföreställning med möjlighet till efterföljande cirkusskola. En saga om migration och utanförskap berättad med cirkuskonster så som akrobatik, jonglering och sprudlande glädjemusik.

Historien utspelar sig i Apolonien där alla talar språket musikaliska. En dag kommer en cirkusartist på besök som hälsas varmt välkommen av alla musiker i Apolonien. Men det är inte alla som uppskattar besöket, Apolonien söks då och då upp av den ondskefulla makten ”ordning och reda”…

Föreställningen har sålt över 200 spelningar sedan våren 2013 och har spelat på festivaler, skolor och teatrar landet runt. Våren 2015 släpper även denna grupp hela föreställningen på skiva i ett samarbete med Musik i Syd och Kulturrådets högkvalitativa inspelningsprojekt. 

”Bland det bästa jag sett av föreställningar…..genialiskt att väva in frågan om integration och utanförskap med cirkuskonst och sprudlande världsmusik där särskilt en sångfras gör avtryck ”vad vore vi utan varandra, utan varandra vore vi ingenting” (Charlotte Modestam, Smålandstidningen, Hultsfred)

Apolonia ger interagerande musiksagan “Fria Fötter” 
I landet Apolonien är alla välkomna och får vara som de är! Gemenskap, kärlek och acceptans. En anti-utanförskapsberättelse för barn från 3 år och hela familjen, som visar vikten av samarbete och att våga möta världen med nyfikenhet och värme. Publiken får möta spännande karaktärer från landet Apolonien där normer och gränser underkastar sig den kärlek som tillhör oss alla! Sagan bjuder på många glada skratt och med en särskild sorts spelglädje utöver det vanliga blir det svårt att inte ryckas med! Premiär april 2015.

Apolonia ger musikföreställningen “Vilka dom?”
En interagerande och engagerande musiksföreställning för högstadiet på temat anti-utanförskap som öppnar upp för vidare diskussioner. En normkritisk, antirasistisk musikföreställning berättad med Apolonias eklektiska, egenkomponerad världsmusik och bildrika svenska texter. Blandningen av reggae, ska, balkan, cubanskt och latino i ett fantastiskt medryckande rus blandas med berättande om kroppsideal, feminism  och rasism.  Om hur vi tillsammans kan förändra och ta ansvar för att skapa en hållbar värld. Premiär våren 2016.

Kolla

Postat den 5 maj 2015

Apolonia ger glada svar på de svåra frågorna

Apolonia syns i ETC Malmö.
"Hur är det att vara en hen? Hur är det att komma från ett land där alla tvingas att bära glasögon, trots att man ser bra utan? Och hur är det att prata ett språk som inte alla förstår? Det bubblar kring scenkonstkollektivet Apolonia, som med glad musik och lekfullhet har skapat en egen värld. Med lust och musik låter de barnen ställa de svåra frågorna."


Läs artikeln här: http://malmo.etc.se/kultur-noje/glada-svar-pa-de-svara-fragorna