Abalone Dots

Ett av Sveriges populäraste country- och americanaband! De tre medlemmarna och multiinstrumentalisterna; Louise Holmer, Rebecka Hjukström och Sophia Hogman, har spelat tillsammans i över ett decennium och bandet är ett Sveriges flitigast anlitade. De har samarbetet med bl a Marit Bergman, Lisa Miskovsky, Lars Winnerbäck, Kalle Moraeus och några av de största i Nashville. År 2009 belönades de med en Grammis för årets folkmusik/visa.

På bandets fjärde och senaste skiva ”Red” (2015) har Abalone Dots politiska ställningstagande blivit än tydligare, där humanism och solidaritet är ämnen som berörs, och i o m det står de för första gången på egna ben utan ett majorbolag i ryggen. Bandet berättar:

– Det ligger väldigt mycket lust i Red. Lust till musiken och skapandet. Men även ilska och frustration, vilket även är en av orsakerna till varför vi valde att döpa albumet till Red. Vi har en offentlig röst, då är det viktigt att göra den hörd.

Första singeln The Parade är producerad av Stefan Boman (Kent, Salem Al Fakir, Sahara Hotnights m.fl.), och sätter tydligt ner foten i ställningstagandet för rätten att älska vem man vill.

– The Parade är vårt bidrag till kampen mot förtrycket av HBTQ-personer och rädslan för det okända, men går även hand i hand med kampen mot främlingsfientlighet. Om man har en offentlig röst har man också en skyldighet att förändra det som inte är okej i samhället, säger Rebecka Hjukström och berättar om hur idén till låten uppstod:

– Jag var på besök i Kroatien och kom i kontakt med den lokala Pride-rörelsen, Pride Zagreb. Bilderna vi använder oss av i videon kommer från en av deras första parader i början av 2000-talet. Gatorna var fyllda av motdemonstranter i form av nazister men också vanliga Zagrebinvånare och hatet kändes påtagligt. När jag kom hem och vi började repa in låtar till skivan så röstade Rysslands regering genom lagförslaget som begränsar HBTQ-personers rättigheter. Då tyckte vi att nu får det vara nog och jag skrev The Parade som blev vår första singel från nya skivan.

Debutplattan, From A Safe Distance, släpptes 2007 och fick både fina recensioner av kritikerna och ett varmt mottagande av publiken då den gick rakt in på albumlistans 7:e plats. Skivan gav eko även på andra sidan Atlanten och fyra USA-turnéer under 2008-2011 har givit dem ett gediget americana-renommé. Uppföljaren Traveler kom redan året därpå, och gav bandet en Grammis för årets folkmusik/visa 2009. Bandets tredje album, Chocolate & Cigarettes (2012), producerades av Steve Fishell (Dixie Chicks, Emmylou Harris, Willie Nelson) och innehåller bl a spåret ”Regrets” där Rebecka sjunger duett med Ron Sexsmith.

Postat den 13 maj 2015

Abalone Dots spelar på Smålands Kulturfestival

Smålands Kulturfestival presenterar nästa omgång artister för årets festivalupplaga som går av stapeln 29/10-1/11. Temat är feminism och jämställdhet, vilket innebär en självklar medverkan från Abalone Dots. På det nya albumet Red sjunger de om solidaritet, kärlek och mänskliga rättigheter. 


 Läs hela artikeln här:


http://www.mynewsdesk.com/se/destination-smaaland/pressreleases/smaalands-kulturfestival-presenterar-nya-artister-tema-feminism-och-jaemstaelldhet-1155494

Postat den 14 april 2015

Imorgon släpper Abalone Dots nytt!

Nya albumet Red har fått växa fram som det velat. Louise Holmer, Sophia Hogman och Rebecka Hjukström har alla tre utbildat sig vid sidan om musikkarriärerna och efter över ett decennium av musicerande tillsammans står de också för första gången på egna ben utan ett majorbolag i ryggen.


Rebecka Hjukström:


- Skillnaden på den här skivan och det vi gjorde tidigare tillsammans med majorbolag är att vi jobbat väldigt självständigt och producerat det mesta själva. Vi började spela in skivan på vinst och förlust och hittade våra samarbetspartners först långt senare i processen. Det har varit en inspirerande skivinspelning som har fått ta lång tid. Och jag tror att alla inblandade har känt att man kunnat ta ut svängarna och experimentera, det självförtroendet är något som vuxit fram med den här skivan!


 Stommen består som vanligt av Sophia Hogman: sång, nyckelharpa, piano, cello och mandolin, Rebecka Hjukström: sång och gitarrer/banjo/dobro samt Louise Holmer: sång, kontrabas/elbas, munspel och piano. Dessutom har de bjudit in Stefan Boman, Viktor Källgren och Jonnie Hedkvist som medproducenter. Inspelningarna gjordes i Puch Studios, Stockholm.


- Det ligger väldigt mycket lust i Red. Lust till musiken och skapandet. Men även ilska och frustration, vilket även är en av orsakerna till varför vi valde att döpa albumet till Red. Vi har en offentlig röst, då är det viktigt att göra den hörd. Med den här plattan vill vi ta ett ännu starkare politiskt ställningstagande än vi tidigare gjort, säger Rebecka.


 Releasefesten hålls på O-baren i Stockholm, onsdag kväll.

Postat den 10 april 2015

Videopremiär!

Abalone Dots står upp för allas rätt att älska!

Kolla in musikvideon till den nya singeln The Parade och håll utkik under nästa vecka: Då släpps Abalone Dots' nya skiva!


» Läs mer