›› Artister på förfrågan

 


Badge

 

EN SLAGS OHELIG ALLIANS AV BLUEGRASS, BLUES, COUNTRY OCH ROCK
Genremässigt är det någon slags ohelig allians av bluegrass, blues, country och rock, men helheten är bara ett sjudjävla sväng!
Trummisen Fredrik Haake har spelat med New York-bandet God is my co-pilot, varit med i det svensk-amerikanska hårdrockbandet Meldrum som turnérade med: Motörhead, Zakk Wyldes Black Label Sociaty, Sepultura, Danzig och Nashville Pussy. Fredrik har de senaste åren även spelat med Sideburn och jobbat som ljustekniker år Meshuggah.
Gitarristen Matti Norlin har släppt fyra soloskivor: “Pre War Blues” (1995), “Kitchen Sink Blues” (1998), “Sliding Out” (2002) och ”LIVE” Blues Tre Trappor Upp” (2010). Lennart “Z” Zethzon på bas har levererat tunga basgångar inom svensk reggae med bl a Clifftones och däremellan passerat genom Stockholms hetaste soul & funk i början på 90-talet och hårdare blues/rock.
Bandet siktar på en internationlell karriär och bandets nya skiva “If It Hurt It Must Be Good” släpptes under våren 2016.


Bazar Blå

Björn Meyer, (bas,gitarr), Johan Hedin (nyckelharpa) Fredrik Gille (slagverk),

har ägnat de senaste tjugo åren åt att förfina sin ljudvärld och staka ut en alldeles egen färdväg genom världsmusikgenren.

Bazar Blå lyckas med konststycket att skapa ny musik som är lika unikt skandinavisk som den är självklart global. Med slagverk, basgitarrer och nyckelharpa har trion många beroende-framkallande sätt att trollbinda den som lyssnar.

2016 fyllde bandet tjugo åroch släppte albumet ”Twenty”. 

”Svenska musikers roll och deras inverkan på världens musikliv är obestridlig. Bazar Blå är ännu ett bevis på de nordiska ländernas blomstrande och kreativa musikkultur. Trions virtuosa medlemmar erbjuder en palett av unika ljud och en djup intimitet som lyssnaren inte kan undgå att beröras av. Med lojal och respektfull hållning till sina musikaliska rötter, binder Bazar Blå ödmjukt ett gränslöst musikaliskt nät – så fint att öron lockas till att fastna i det!”
Ramin Sadighi - Hermes Records (Iran) - Mottagare av WOMEX15 Professional Excellence Award


 

Blåställ

 

Duon som är övertygad om att det finns en gemensam nerv i folkmusik från olika delar av världen. Matti & Anders blandar svensk folkmusik med blues från den amerikanska södern.

Matti Norlin är en av Sveriges främsta tolkare av den tidiga bluesen. Inget i bluesmyllan håller han för heligt, samtidigt som få vårdar och utvecklar traditionen mer.
Vid sin sida har han riksspelmannen Anders Norudde som är en av svensk folkmusiks största trendsättare och en av grundarna till det legendariska folkmusikbandet Hedningarna.

Du får höra instrument du knappast hört i bluesmusik förut, svensk folkmusik kompat med slide-gitarr, och du kommer att upptäcka hur mycket gemensamt själen i Mississippis träskmarker har med kraften från Sveriges urskogar. 
Näcken med sina uråldriga nordiska speldon bjuds upp till en vild dans genom vråltung blues med svenska texter, svängiga polskor och vidare in till modernare toner av vår tid.

Matti Norlin: Resonator-gitarr, fotstampslåda, tvättbrädestamp och sång
Anders Norudde: Moraharpa, svensk säckpipa, stråkharpa, säljflöjt, fiol, sång mm


 

Carolina Wallin Pérez

 

Carolina slog igenom 2009 med sina spröda och hyllade Kent-tolkningar på skivan Pärlor och svin. Under två år turnerade Carolina över hela Sverige. Sakta men säkert sjöng hon sig in i svenskarnas hem och hjärtan och står nu högst upp på önskelistan när det vankas bröllop. Hennes version av Kents ”Utan dina andetag” har sålt platina och spelats mer än en halv miljon ggr på YouTube.

2012 var det dags för Carolina att släppa en pop-platta, och där har hon samarbetat med duktiga låtsnickare som Andreas Mattsson, Ludwig Bell och Fredrik Okazaki Bergström. En av skivans höjdpunkter är snygga ”Dansa ett tag”. Här bjuder Carolina in sångerskan Linnea Henriksson för en vacker kärleksduett.

Den 8 februari 2013 tilldelades Carolina SKAPs och Manifests specialpris som Årets Textförfattare för skivan ”Där vi en gång var", med motiveringen:
Försiktigt skulpterande, ytterst genomtänkta texter. Små melankoliska vardagsbetraktelser som ger känslan av att det ljusnar snarare än svartnar. 
Vi får inte nog av dig.


Dreamers' Circus

Dansk folkmusik genomgår för närvarande stora förändringar. Musiken ses mer och mer som samtida och livfull och drar till sig en stor, ny och yngre publik. Den akustiska trion Dreamers' Circus är inte så mycket en produkt av denna utveckling som en av de viktigaste krafterna bakom den.

Dreamers' Circus är en unik blandning av brådmogen talang, anmärkningsvärd teknisk skicklighet och djärv konstnärlig vision. De är fokuserade och avväpnande okomplicerade i sin beslutsamhet att ge ny nordisk musik till en bred internationell publik och genom släppet av deras andra album finns en möjlighet att uppnå det målet.

Ale Carr från Sverige spelar cittra, en slags tiosträngad mandolin. De två danskarna i bandet är Nikolaj Busk (piano och dragspel) och Rune Tonsgaard Sørensen (fiol). Tillsammans har de uppträtt över hela världen. De har vunnit alla de betydelsefulla priser och utmärkelser som Danmark tilldelar musiker och har mottagit ett brett erkännande och stor respekt från kritiker.

Ett band vars utgångspunkt är folkmusik, men där genre varken är en drivande eller begränsande kraft. Ett band som respekterar folkmusiktraditionen tillräckligt för att veta att det inte är en tvångströja. Ett band som förstår att folkmusik är stark nog att uthärda stormar och att det kan frodas av utmaningar och expandering.

Debutalbumet från Dreamers' Circus, A Little Symphony, som släpptes 2013 fick tre priser av Danish Music Awards Folk, inklusive "Årets album". Folkworld skrev: "Förmodligen en av de bästa albumen från Danmark på ett bra tag". I Sverige skrev en recensent från Värmlands Folkblad, "Folkmusik i världsklass", och i Danmark fick de fem stjärnor från den respekterade GAFFA. I april 2015 lanseras deras mycket efterlängtade uppföljningsalbum som bandet har döpt till Second Movement.

Second Movement förmedlar en känsla av skönhet och fullständighet men plöjer man igenom den kan man urskilja en råhet som speglar bandets ursprung i deras gemensamma kärlek till folkmusik. Öppningsspåret är en flört med deras traditionella rötter men du inser snart att Dreamers' Circus inte blickar bakåt, utan in i framtiden. Damm och drömmar virvlar in och ut ur varandra och det är inte svårt att förstå varför danska artister som Søren Huss, Shaka Loveless och Kristian Leth drar sig till Dreamers' Circus. Det är på grund av deras sound. Ett unikt sound som är både modernt och något urgammalt på samma gång, ett musikaliskt universum som allt fler artister i Norden och bortom söker efter.

Tillåt dig att drömma


Frifot

 

Att kalla en svensk folkmusiktrio för världsstjärnor kanske kan tyckas övermaga, men när det gäller Lena Willemark, Ale Möller och Per Gudmundson som tillsammans utgör Frifot, ligger påståendet faktiskt inom det rimligas gränser. Såväl tillsammans, som på egen hand, och i andra konstellationer som Nordan-projektet, har dessa tre flyttat fram positionerna internationellt för en del av det svenska musiklivet som även här hemma allt som oftast får finna sig i att betraktas som marginell. Det talas sällan om folkmusik och folkmusikgrupper när den svenska musikexporten och dess framgångar diskuteras men faktum är att de tre i Frifot varit drivande bakom produktioner som under de senaste tio åren sålt i mer än sexsiffriga antal, i Europa, USA, Asien och Latinamerika. En tydlig bild av hur stor uppmärksamheten utomlands faktiskt har varit för den nya svenska folkmusikvågen är att det både ute i övriga Europa och i USA under det senaste åren etablerats festivaler helt dedikerade till svensk folkmusik.
Bland storheterna på den svenska folkmusikscenen intar Frifot en särskild position. Ända sedan gruppens bildande 1987 har Frifot varit främst bland de som verkar på den mer traditionella delen av denna scen. Inte alldeles märkligt med tanke på att Frifot består av tre av de mest färgstarka profilerna i den svenska folkmusiken. Allesammans med en djup förankring i traditionen, och allesammans drivna av en lust att omsätta dessa kunskaper i nuet och att föra den traditionella musiken vidare, att göra den tillgänglig för dagens publik och inte minst även för en publik utanför de vanliga folkmusikkretsarna.


Martin Rubashov

Martin Boman hörs ofta i radion med sin gitarr, men då i rollen som den populära, utåtriktade, spralliga programledaren Bollnäs-Martin på rockstationen Bandit. Martin Rubashovs musik däremot, framstår som skimrande gåtfull, sagolik vacker smärta med en stark nerv i både gitarrspelet och sin röst. Det eviga livet är något som inspirerar Martin i både text och musik.
Rubashov blev därför artistnamnet sedan han läst Carl Johan Vallgrens bok “Dokument rörande spelaren Rubashov”. Rubashov spelar kort med djävulen, förlorar sin själ och får ett evigt liv och vandrar odödlig på resa genom hela det europeiska 1900-talet.

Martin har tidigare figurerat i olika rockband och spelade även i Grammisvinnande bandet Mustasch men tackade nej till att bli fast medlem i bandet då han ville satsa på sin egna musik.
Live spelar Martin tillsammans med Daniel Mackenzie (ex Mustach).
Rastlös och samtidigt kreativ reser Martin ständigt runt jorden och varje resa inbringar nya instrument och nya toner, vilket märks i musiken. I början av 2014 släppte Martin en 4-spårs EP som bland annat innehåller en nedtonad version av ”Var E Vargen” (Imperiet) och Martin visar för första gången att han inte är främmande att sjunga på svenska och samma år medverkar han på låten ”Dead Eyes” ifrån skivan ”Siren Charms” med In Flames.

Förra skivan som släpptes 2013 ”The Watcher Of The Skies” fångar på ett vackert sätt upp ljus ochmörker. 2015 släpps ”Amongsilver” som spelades in i Spanien. Mia från bandet Crucified Barbara är med och sjunger en duett i nedtonade ”Map Of The Stars”. ”Immigrant Song” (Led Zeppelin) görs i en självklar tretakt. Martin Rubashovs musik är en oemotståndligt vacker och mystisk resa.


Mats & Morgan Band

Morgan Ågren och Mats Öberg har varit en omtalad duo sedan barnsben. De var fortfarande tonåringar när de i slutet av 80-talet ck självaste Frank Zappa på fall och turnerade med honom i USA under en period precis före hans bortgång. Mycket vatten har dock utit under broarna sedan dess.
Idag räknas de båda utan tvekan till vår absoluta musikerelit och gruppen har en trogen publik över hela världen.

 

 


ODE

ODE är en relativt nybildad grupp som består av tre toppmusiker som var och en har låtit tala om sig: Olle Linder (gitarr, slagverk och sång), Emilia Amper (nyckelharpa och sång) och Dan Svensson (slagverk, gitarr och sång).

Många har sett Olle Linder spela tillsammans med folkmusikcelebriteter som Ale Möller, Sofia Karlsson och Lena Willemark. De senaste åren har han varit en given del av det supermusikaliska turnépaketet Jul i folkton. Då och då hoppar han även in och spelar med så vitt skilda artister som Anne-Sofie von Otter, Simone Moreno och Tomas Ledin.

Emilia Amper är en prisbelönad kompositör, riksspelman och regerande världsmästare i nyckelharpa. 2013 korades hon till Årets Artist på Folk- och världsmusikgalan samt nominerades till både Grammis och Manifestpriset för solodebuten Trollfågeln. Hon har tidigare vunnit norska Spellemannsprisen och blivit nominerad till två amerikanska Grammy awards tillsammans med kammarorkestern TrondheimSolistene.

Dan Svensson är en extremt nyfiken och hett eftertraktad multiinstrumentalist och känd genom grupperna Alla Fagra, Tarabband, Nordic Raga och YÖLARiiS. Han är en svängmästare på allehanda slagverk och en gudabenådad sångare som låter influenser från svensk, västafrikansk, arabisk och persisk musik mötas med mycket improvisation och lekfullhet.

ODEs genuina respekt och intresse för människor märks på deras förhållningssätt, där öppenhet och glädje är en naturlig del av processen. Gruppen skriver sitt eget material och framför det på ett sätt som får golven att gunga och taken att lyfta. För hur mycket man än vill teoretisera handlar det till sist om att musiken svänger och berör. 

När Olle, Dan och Emilia spelar tillsammans uppstår en magi som får hjärtan att öppnas och klockor att stanna. I ögonblicket, med ny musik i absolut världsklass.

ODE släppte debutskivan Och hela världen den log i juni 2013. I mars 2014 släpptes nya singeln Brytningstid. De var på USA- och Kanadaturné under 2016 och kommer återvända till andra sidan Atlanten under sommaren 2017.


Theresa Andersson

 

Theresa Andersson, ursprungligen från Silte på Gotland men boende i New Orleans de senaste 20 åren, slog igenom stort i hela världen 2009 med albumet Hummingbird, Go!, som också hamnade på den svenska albumlistan.  Theresa spelade in en video till låten ”Na Na Na” hemma i sitt eget kök, och det tog bara några dagar innan videon hade setts av över en miljon tittare på YouTube! Den visar hur hon loopar sig själv med hjälp av två stora loopstationer samt ett 15-tal pedaler.

Framgången har tagit henne till allt från gigantiska amerikanska talkshower som Conan O´Brien och Craig Ferguson till våra egna svenska tv-program Veckans konsert i SVT, Sommarkrysset, Go kväll, Nyhetsmorgon, Robins och Doobidoo. 
Nya albumet ”Street Parade” producerades av gotländske Tobias Fröberg och bland gästerna märks Peter Morén. Inför arbetet med nya albumet bjöd Theresa in sina fans att påverka resultatet genom sajten kickstarter.com, som blivit en succé bland musiker, filmmakare, konstnärer etc. Plattan släpptes i mars 2012 och sen dess har Theresa turnerat oavbrutet i både Sverige och USA.


Vera Nord

Vera Nord (född 2002) slog igenom våren 2014 med låten “Dyslexi är bajs”. Samma sommar släppte hon sitt album ”Alla gör sin grej” som nu är Grammisnominerad för Årets Barnalbum. Endast tolv år gammal är hon den yngsta genom tiderna att bli nominerad för en Grammis under eget artistnamn!

Hon gjorde succé i bl a Sommarlovsmorgon och Allsång på Skansen med sommarhiten ”Loppis”. Hon var årets yngsta deltagare och en av de yngsta genom tiderna. Kolla på videos nedan för att höra hur det lät! I SVT:s julprogram Julstök sjöng även Vera en svensk version av John Lennons Happy X-mas (War is over).

Sommaren när hon fyllde 8 skrev hon låtar på skoj med sin pappa. Den första låten var en blues som började: ”Mitt bästa sommarlov, är att bada i grannens pool…”

Det var en rolig grej, men det sådde ett frö att skriva låtar på riktigt. Vintern 2013 började de skriva på en hel platta. En skiva som bara handlar om Vera och Veras liv. Vera sjunger ur ett jag-perspektiv och texterna är helt och hållet baserade på hennes egna tankar, funderingar och känslor.

Eftersom Vera har svår dyslexi sitter oftast hennes pappa, barnboksförfattaren Peter Barlach, vid pennan. Vera hatar sin dyslexi och sa ofta att ”Dyslexi är bajs”. Det blev första låten till plattan och den släpptes som singel 4 april i år. Samma morgon satt hon i TV4 Nyhetsmorgon och gjorde sin första direktsända TV-intervju. Vera blev en viral succé och redan efter en vecka hade låten setts av 10 000 på YouTube. Dyslektiker, både unga och gamla, kallar den sin ”nationalsång” och hyllar Vera för att hon på ett så enkelt och självklart sätt illustrerar hur det är att vara dyslektiker.

Albumet ”Alla gör sin grej” tar oss med in i Veras värld och berättelserna rör ämnen som de flesta kan känna igen sig i. Låtarna kan handla om saknaden efter en bästis som flyttar, ett husdjur som dör eller en farmor som man aldrig hann träffa. Men också att loppis-kläder äger, varför opera är bra och hur skönt det är att ibland få vara en ”dramaqueen”.  Singeln "I Mitt Huvud" fick över 20 000 visningar på Youtube inom de första 24 timmarna efter att musikvideon släppts.

Det roligaste Vera vet i hela livet är att sjunga:  ”Det spelar ingen roll om det är på ålderdomshem, i kyrkan eller på festival. Det är lika roligt och pirrigt var man än sjunger.”